SÖZÜNÜN ERİ OLMAK!

  • Anasayfa
  • Köşe Yazısı
  • SÖZÜNÜN ERİ OLMAK!

Sözünün eri olmak!

Geçtiğimiz hafta;  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Şaban Atlas’ı, Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Sayın Saim İlçioğlu’nu, Genel Müdür Yardımcısı Sayın Nurhan Tüfekçioğlu’nu, Daire Başkanı Sayın Mahmut Gürses’i makamlarında ziyaret ettik. Ziyaretlerimizin ana gündem maddesi;  Şubat ayında gerçekleştirilen, Karayolu Yolcu Taşımacılığı Mevzuat Çalıştayı’ydı.  TOFED olarak bununla ilgili teşekkürlerimizi değerli bürokratlarımıza ilettik. Sektörümüz gibi çalıştaydan onların da memnun kalması, başarılı geçtiğini söylemeleri bizleri  mutlu etti. Mutluluğumuzun derecesini artıran bir husus daha var, çalıştayda sektörümüzün sunduğu öneriler üzerinde büyük bit titizlikle çalışıldığını öğrendik. Pekçoğunun olumlu bulunduğu müjdesini de aldık. Yakın bir dönemde çıkmasını beklediğimiz yeni karayolu taşımacılığı yönetmeliğinin, sektörümüze ayrı bir bahar yaşatacağına, taleplerinin karşılanacağına yürekten inanıyoruz.

Yeni mevzuat sürecinde Bakanlıkla ilgili her şey olumlu. İnşallah sonu da güzel olacak. Ancak kendi sektörümüz açısından çalıştayla ilgili özeleştiriyi yapmanın da artık vakti geldi. Yazının başlığını da bu yüzden “Sözünün Eri Olmak” olarak seçtim. Bildiğiniz gibi, çalıştayda sunulan öneriler, TOFED, TOF, UYOF, IPRU, TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi’nin katkılarıyla hazırlanmıştı. Yani, sahadan  uzun bir veri toplama çalışmasının ardından, sektörün sivil toplum kuruluşları öneri ve talepleri birlikte oluşturmuş, bunları yazılı bir metin haline getirmişti. Altına da kuruluşların imzası atılmıştı. Çalıştay sırasında, önerilerin altında imzası bulunan bazı kuruluş temsilcilerinin, orada itirazda bulunmasını yadırgamıştık! Önerilerin hazırlanması çalışmalarına katılmayıp, çalıştayda itirazlarını ve eleştirilerini dile getiren firma temsilcilerine elbette ki bir lafımız yok. Onların görüşlerine saygılıyız. Bizim sitemimiz, daha önce altına imza attığı, mutabık kaldığı metne her nedense o gün karşı çıkanlara! Ankara’da gördük ki; ortak öneri olarak sunulan metne, önerilerin sahiplerinden birilerinin itiraz etmesi,  bürokraside de şaşkınlık yaratmış, onlar da yadırgamışlar.

TOFED kurulduğu günden bugüne kadar sektörün diğer dernek ve federasyonlarına da her zaman saygı duymuş, sektör için işbirliği yolunu tercih eden kuruluş olmuştur. Anadolu’da çok güzel bir tabir vardır; “Basiretli Ortak, Basiretli Tüccar’ derler. Yani, sözünün eri ve dürüst olmak anlatılır. Bir metin için aylarca beraber çalışıp, mutabık kalıp, sonradan itiraz etmek sözünün eri olmak veya basiretli ortak olmak değildir! Bu anlayışa tamamen zıt bir tutumdur!  Bu bize bir ders olmuştur. TOFED bundan sonraki adımlarını atarken daha dürüst insanlarla beraber atacaktır.

 

Mevlüt İLGİN
0 Yazısı Var

BENZER YAZILAR