HAZIRLIKLARIMIZ SON VİRAJDA

  • Anasayfa
  • Köşe Yazısı
  • HAZIRLIKLARIMIZ SON VİRAJDA

Hazırlıklarımız son virajda

Karayolu Yolcu Taşımacılığı Mevzuatı’nın günümüz koşullarına göre yeniden düzenlemesi ve sektörümüzün ihtiyacına cevap verebilmesi için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile düzenleyeceğimiz çalışta, yeni bir dönemin de habercisi olacak. Sektörümüzün 2023 hedeflerine hazır olması yapılacak yeni düzenlemelere bağlı.

2003 yılı sektörümüz için bir milat olmuştu.  O yıl kabul edilen ‘4925 Sayılı Taşıma Kanunu’, karayolu yolcu taşımacılığı sektörünün sağlam bir hukuk düzenine yerleşmesine vesile olmuştu. Ancak değişmeyen değişimin kendisi.  Yaklaşık 14 yıllık bir süre zarfında köprünün altından çok sular geçti. Yeni ihtiyaçlar ortaya çıktı, yeni sorunlar baş gösterdi. Bu sebeple geniş kapsamlı bazı mevzuat değişikliğinin yapılması gerekiyor. Bunun başlangıç noktası da; 3-4-5 Şubat tarihlerinde, Park Polonez Otel’de gerçekleştireceğimiz çalıştay olacak. Geçtiğimiz hafta çalıştay için yoğun bir ön hazırlık yaptık. TOFED ve TOF yöneticilerimizin yanısıra, İstanbul Ulaştırma Bölge Müdürlüğü’nden de temsilciler toplantımıza katıldı. Oldukça verimli bir ön hazırlık süreci yaşıyoruz. Bu süreçte destek veren tüm sektör mensuplarına teşekkür ediyorum. İstanbul Ulaştırma Bölge Müdürlüğü’ne de teşekkür ediyorum. Sayın Cem Murat Yıldırım ve ekip arkadaşları  her zaman sektörümüzün yanında. Çalıştayın da aynı şekilde başarılı geçeceğinden hiçbir şüphem yok. Biz sektör olarak her zaman birlik içinde hareket edersek çözülemeyecek bir sorunumuz yok. Yeter ki sorunlarımızı doğru tespit edelim, çözüm önerilerimizi de beraber sunalım.

Çalıştay, sektörümüzün 2023 yılına hazır hale gelmesini de sağlayacak diyorum. Çünkü sektörümüz yeni atılımlar yaparken, mevzuatın da uyumlu olması gerekiyor. Sektörün dinamizmini geriden takip eden bir mevzuat ile 2023 yılına giremeyiz. Şehirlerarası yolcu taşımacılarımız, turizm taşımacılarımız, uluslararası yolcu taşımacılarımızın mevzuattan kaynaklı sorunları var. Bunların çözümleri de yine bu sektörün içinde. Korsan taşımacılık ile mücadele konusunda da yeni düzenlemelere ihtiyaç var. Çalıştay öncesinde sektörümüzden gelen talepleri ve çözüm önerilerini maddeler halinde belirledik.  Ana iskelet oluşmuş durumda. İlerleyen süreçte elbette ki yeni katkılar yeni öneriler de olabilir. Çalıştay zaten bu katkıları en ileri seviyeye taşımak için yapılıyor. Sektörümüzün geleceği konusunda umutluyum. Karayolu yolcu taşımacılığı sektörü biçim değiştirerek bugünkünden çok daha güçlü bir noktaya gelecektir. Türkiye güçlendikçe ve büyüdükçe, sektörümüzün de bundan azade olması düşünülemez zaten. Elbetteki konjoktürel  sıkıntılar olabilir. Ancak bunlar gelişme yönüne set çekemezler. 2017 yılının, sektörümüzün mevzuatla ilgili sıkıntılarının çözüleceği bir yıl olmasını diliyoruz ve bu eksende gayretlerimize devam ediyoruz.

Birol ÖZCAN
0 Yazısı Var

BENZER YAZILAR