“Güvenli Yolculuk” İçin Tedbirler Artıyor

  • Anasayfa
  • Haberler
  • “Güvenli Yolculuk” İçin Tedbirler Artıyor
İstanbul 15 Temmuz Demokrasi Otogarı TOFED Konferans Salonu’nda 12 Şubat Salı günü gerçekleştirilen toplantıya, Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacıları Platformu Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, TOFED Başkan Yardımcıları Mustafa Özcan ve H. Yüksel Kurnaz, Sektör Duayeni Türker Başkurt, Otogar Müdürü Mehmet Şahsuvar Erkmen, 15 Temmuz Demokrasi Otogarı Trafik Şube Müdürlüğü Emniyet Amiri Halil Erdoğan, Polis Memuru Mehmet Candan ve birçok sektör mensubu katıldı.  Trafik kazalarını önlemek için alınması gereken tedbirleri firma yöneticilerine ileten İstanbul Emniyet Müdürlüğü, firmalara özellikle emniyet kemeri kullanımı konusunda uyarıda bulundu.
 
“Denetimi firmalar yapsın”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Aziz Akgül, böyle bir toplantının bütün illerde ayrı ayrı gerçekleştirilmesinin sektör adına çok önemli olduğunu söyledi ve Bakanlığın bu gibi projelere devam etmesini umduğunu belirtti. Dünyanın en büyük ülkelerinden trafik kazası istatistikleri paylaşan Akgül, yüzde 2’lik bir oranla en az trafik kazasının gerçekleştiği ülke olan İngiltere’yi örnek verdi. “Ben bir İşletme Profesörü olarak şunu söylemek istiyorum; bir otobüs şirketi de bir sağlık kuruluşu da, inşaat şirketi de benzer prensiplerle yönetilir, sadece terimler değişir, nitekim trafik yönetimi de öyledir. Bu sebeple her oluşum kendi önlemlerini almalıdır. Ben Bakan olsam bu değerli polis kardeşlerimizin hepsini yoldan çekerim. Çünkü denetimi firmalar yapmalı. Mesela İngiltere’de kaza oranının bu kadar düşük olmasının sebebi, orada ulaşımı sağlayan tek firma olan National Bus Company’nin kendi denetimlerini üstlenmesi ve her sefer öncesi bütün şoförlerin, alkol testine varıncaya kadar, her adımını tek tek kontrol etmesidir. Ben bu nedenle bu konuda polise düşen bir görev olduğunu düşünmüyorum, trafik kazalarının büyük çoğunluğu yol kusurlarından olur” dedi. 
 
“Otobüsçü radikal dönüşüm geçirmeli”
İngiltere’deki “National Bus Company” modelinin örnek alınabileceğini dile getiren Prof. Dr. Aziz Akgül, “Ben şu an otobüsçülerin radikal bir dönüşüm geçirmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü daha iyi hizmet sunmak zorundasınız, çünkü havayolu şirketleriyle rekabet etmek zorundasınız. İngiltere bizden 51 yıl önce, aynen bizim şu an olduğumuz durumda bulunuyordu. Birçok ulaşım firması vardı, denetim çok zordu ve bu firmalar da fazla olduğu için kazanç yoktu. 1968 yılında bütün ulaşım firmaları bir araya geldi ve şirket birleşmesi gerçekleştirdiler. Bütün firmaların içinde bulunduğu ve adil bir paylaşım modeline dayanan “National Bus Company” kuruldu. Daha sonra bu çok ortaklı şirket özelleştirildi ve 1990 yıllarında halka arz edildi, şu anda bütün AB ülkelerinde yılda 1 milyar insan taşıyorlar” dedi. Bu örnek üzerinden yapılacak bir düzenlemeyle hem hizmet kalitesinin yükseleceğini, hem de otobüsçünün para kazanacağına dikkat çeken Akgül, bu konuda her türlü desteği vereceğini de sözlerine ekledi.
 
“Güvenli taşımacılığı halka yansıtamıyoruz”
İstanbul otogarından aynı saatte Ankara’ya 50 otobüsün hareket ettiğine işaret eden Akgül, “Bu otobüslerin yarısı boş, bu kadar otobüsün yollarda olması israftır. Hem akaryakıt israfı ve çevre kirliliği yaratıyor, hem de zaman kaybı açısından milyonlarca liralık israfa yol açıyor. Dolayısıyla kimse de bu işten para kazanamıyor” dedi. Trafik kazalarında otobüsçülerin rolüne de değinen Akgül, Amerika’da yapılan bir araştırmadan söz ederek “1 mil başına ölüm sayısı dikkate alındığında arabalarda ölü sayısı 7.28, gemide 3.17, demiryolunda 0.24, otobüste 0,11 ve uçakta da 0,07 ile havayolu taşımacılığı geliyor. Aslında otobüsler en güvenli taşımacılık yapılan platformlardan birisidir ama maalesef bunu halka yansıtamıyoruz” dedi.
 
“Mesele zihniyet meselesidir”
Akgül’ün ardından söz alan Emniyet Amiri Halil Erdoğan da, karayolu yolcu taşımacılığında alınması gereken tedbirlerden söz etti. Polisiye tedbirlerin her zaman alınmaya devam edeceğini vurgulayan Erdoğan, “Biz her zaman denetimleri yapar, tedbirler koyarız. Ama herkes biliyor ki bu mesele zihniyet meselesidir, önce şoförün kendi zihniyetini değiştirmesi gerekiyor. Bu sektör can taşıyor, bunun bilincinde olmamız gerekiyor” dedi.
 
Emniyet kemeri kullanımına dikkat çekildi
Konuşmaların ardından Emniyet Müdürlüğü’nün 81 ilde gösterilmesini istediği sunumu gerçekleştiren Trafik Polis Memuru Mehmet Candan, “Biz burada trafik kazalarını azaltmaya ve ölüm oranlarının önüne geçmeye çalışıyoruz. Bu sunumda aktaracağımız sıkıntılar, a veya b firması için değil genel olarak karayolu taşımacılığını kapsıyor. İnsan taşıdığımızın bilincinde olarak hataları minimuma indirmek zorundayız” dedi. Ölümle sonuçlanan kazaların yüzde 80’inin yolculuğun ilk 30-40 km’lik kısmında meydana geldiğini aktaran Candan, bu nedenle emniyet kemerinin hareket edildiği anda takılması gerektiğini vurguladı. Avrupa ülkelerindeki emniyet kemeri kullanım oranlarını da aktaran Candan, otobüs kazalarında emniyet kemeri kullanan yolcuların yaralanma riskinin çok daha düşük olduğunu aktardı. Bu nedenlerle otobüslerde hareket etmeden önce bütün yolculara emniyet kemeri uyarısı yapılması gerektiğini vurgulayan Candan, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bu uyarı bir zorunluluktan ziyade vicdan meselesidir. O otobüslerde insanlarımızın canını taşıyoruz ve bunun bilincine vararak hareket edip bazı gereklilikleri yerine getirmeliyiz.” 
 
Antalya’da 49 firma temsilcisi katıldı 
Antalya İl Emniyet Müdürlüğü Trafikten Sorumlu Müdür Yardımcısı Nurettin Şengül başkanlığında, Şehirlerarası Otobüs Terminali Toplantı Salonunda “Trafik Güvenliği” düzenlenen toplantıya, trafik birim amirleri ve yolcu taşımacılığı yapan 49 otobüs firma temsilcisi katıldı. Toplantıda, şoförlerin yol şartları ve trafik kurallarına uygun araç kullanmalarının önemine dikkat çekilirken, yolcu taşımacılığı yapan araç şoförlerinin karışmış oldukları kazaların en çok yorgunluk sebebiyle meydana geldiği hatırlatıldı. Şoförlerin yorgun ve uykusuz araç kullanmamaları, günlük ve haftalık dinlenme sürelerine uymaları konusunda çeşitli uyarılar da yapıldı. 
 
Yolcu indirme-bindirme sorununa değinildi
Otobüs çalışanları ve yolcuların, yolculukları süresince emniyet kemeri takılı konumda seyahat etmeleri gerektiği vurgulanan toplantıda, kış şartlarına uygun lastik kullanılması, şoförlerin; hız, kırmızı ışık ihlali, tehlikeli şerit değiştirme kural ihlallerini yapmaması, seyir halindeyken cep telefonu kullanmaması yönünde uyarılarda bulunuldu. Toplantıda konuşan Trafikten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Nurettin Şengül, uygun olmayan yakıtların ve yağların araçlarda kullanılmaması, takograf cihazlarının usulüne uygun ve çalışır vaziyette kullanılması, otogar ve belirlenmiş duraklar haricinde yolcu indirme bindirme yapılmaması gerektiğine dikkat çekti.
Toplantı sonunda otobüs firmalarının temsilcileri, özellikle emniyet kemeri denetimleri yapılmasının memnuniyet verici olduğunu belirterek, ülke genelinde denetimlerin daha sıkı yapılmasını istedi.
Yazar İsmi
15 Yazısı Var

BENZER YAZILAR